Zboží Smaltované a litinové nádobí – výhody a nevýhody těchto „klasik“! bydleni6.4.20210258 přečtení Také jste si začali všímat, že se v dnešní době postupně vrací návrat ke starým „klasikám“, a to i v oblasti kulinářství? Pojďme se podívat na litinové a smaltované nádobí, jeho výhody a nevýhody. Zjistěte, v čem spočívá jejich kouzlo! Litinové a smaltované nádobí – hlavní rozdíly Litinové nádobí je mnohdy označováno výrazem „nezničitelné nádobí“, a je tomu skutečně tak. Tento fakt by jistě potvrdily i naše babičky a prababičky, které měly s jejich používáním velké zkušenosti. Dnes se můžeme setkat se dvěma variantami provedení. První z nich je klasické litinové nádobí bez povrchové úpravy. Velmi často však na trhu vídáme i smaltované hrnce – respektive nejen ty, ale celou řadu smaltovaného nádobí. V tomto případě se však jedná o druhou variantu provedení – takzvané litinové smaltované nádobí, které je oproti první variantě povrchově upraveno. Tyto dvě varianty se pak liší údržbou či některými omezeními. Hlavní kouzlo, ještě, než vyzkoušíte vlastnosti litiny, spočívá v designu tohoto nádobí. Působí tradičně, a přitom je schopno se vyrovnat kvalitou vlastností moderním technologiím používaným pro výrobu nádobí. Litina dokáže lépe akumulovat teplo než například nerezové nádobí. Pokud tedy k vaření použijete smaltovaný nebo litinový hrnec, budete nadšeni, tím, jak jejich dno dokáže vyzařovat teplo zcela rovnoměrně. Máte-li doma indukční sporák, kromě speciálních hrnců na indukci, můžete použít právě i litinové nádobí, neboť je litina magnetická. Další nespornou výhodou je to, že litina neuvolňuje žádné zdravotně závadné látky. A nevýhoda? Litinové nádobí se velmi pomalu nahřívá. Pokud tedy chcete ohřát nebo vařit jídlo, je dobré hrnce nejprve řádně nahřát. O to déle však potom udrží teplo. Tip: pro uchování jídla vám skvěle poslouží dózy na potraviny či na koření. Potraviny, pochutiny a koření si tak déle zachová své chuťové vlastnosti. Pro rychlejší přípravu omáček nebo polévek vám pak skvěle poslouží tlakové hrnce, které dokážou zkrátit dobu příprav až na polovinu.